loading
Jeste li rezervirali svoj termin pregleda?
Kontaktirajte nas

Oftalmološka ordinacija

Ambulanta za glaukom

Ambulanta za glaukom

Glaukom je jedan od vodećih uzroka sljepoće danas. Zbog progresivnog propadanja vidnog živca i živčanih vlakana mrežnice dolazi do postepenog gubitka vidnog polja, a na poslijetku i do potpune sljepoće. Najvažniji čimbenik rizika je povećani očni tlak te nasljedna komponenta. Simptomi se rijetko javljaju  u ranoj fazi bolesti te je neophodna  kontrola očnog tlaka radi dijagnosticiranja bolesti  u njenom početnom stadiju.  Cilj liječenja glaukoma je zaustavljanje daljnjeg oštećenja ili usporenje istog.

Vidno polje je sav prostor koje oko vidi pri fiksiranju neke točke unutar tog prostora. Testira se perimetrijom, koja može biti statička i kinetička. Nalaz vidnog polja neizostavan je za dijagnostiku i praćenje glaukomskih i neurooftalmoloških bolesnika, te progresije bolesti što se postiže lokalnom primjenom lijekova u kapima, oralnom primjenom tableta, laserskim zahvatom  ili kirurškim liječenjem.

Nalaz vidnog polja je bitna informacija u ranom postavljanju dijagnoze glaukoma. Mjerenje vidnog polja ili perimetrija danas je potpuno kompjuterizirana i automatizirana. Time je mjerenje vidnog polja vrlo osjetljiva i precizna metoda i iz tog razloga daje mogućnost zamjećivanja vrlo malih oštećenja. Osim glaukoma, vidno polje se koristi i kod bolesti žute pjege (makule), upale vidnog živca, tumora hipofize te drugih neuroloških i neurooftalmoloških stanja.

Kompjuterizirano mjerenje vidnog polja radi se pomoću uređaja koji se nazivaju perimetri.

Octopus 900, produkt tvtke Haag-Streit International, je automatski perimetar kojega preciznost, pouzdanost mjerenja te brzina izvođenja testova svrstavaju u sam vrh moderne (automatizirane) perimetrije, odnosno u sam vrh uređaja za mjerenje vidnog polja. Za Octopus 900 je karakteristično da koristi tzv. Goldmannovu kupolu, koja pokriva 90° vidnog polja u svim kvadrantima.

Octopus se odlikuje potpunom automatizacijom i posjeduje senzore koji kontroliraju glavu. Primjerice, ako se pacijent iz bilo kojeg razloga makne sa pozicije mjerenja, program se automatski zaustavlja. Nakon povratka pacijenta, program nastavlja tamo gdje je stao. Također ima mogućnost praćenja pokreta očiju te kontrolu fiksacije. To znači da u slučaju da pacijent zatrepne prilikom mjerenja, a vidni stimulus se u tom trenutku pojavi, uređaj to ne registrira kao negativan odgovor, već upamti tu situaciju i ponovi stimulus kada pacijent ima otvoreno oko.

Octopus 900 se koristi vrstom perimetrije koja se naziva statičkom perimetrijom. Ona se bazira na stimulusu koji se ne pomiče u prostoru, već je statičan. Samo mu se mijenja intezitet. Ona je ujedno i kompjuterizirana, te iz tog razloga je bolja i preciznija, jer praktički može kontrolirati sam proces mjerenja, bez mogućnosti pogreške ispitivača.

 

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija